Att hålla koll på sitt blodsocker betyder inte att man ska vara rädd för kolhydrater – allt handlar om balans. När vi äter en varierad kost som mestadels är lagad från grunden och vi håller oss aktiva, kan kroppen hantera en viss mängd kolhydrater utan problem. Det är dosen och frekvensen av vissa typer av kolhydrater, särskilt de från raffinerade och ultraprocessade källor, som kan skapa obalans i kroppen.
Blodsockret är ett direkt resultat av vad vi äter, särskilt när det gäller kolhydrater. När vi får i oss mat som snabbt bryts ner till glukos (blodsocker), stiger blodsockret snabbt, och kroppen svarar genom att producera insulin. Insulin är ett hormon som hjälper cellerna att ta upp glukos och använda det som energi, men det fungerar även som ett fettlagringshormon. När vi ofta äter kolhydrater som snabbt höjer blodsockret, kan detta leda till att kroppen producerar för mycket insulin, vilket i längden kan leda till fettinlagring, särskilt i bukområdet.
Övervikt, insulinresistens och inflammation
Många människor i dagens samhälle har en kost som domineras av raffinerade kolhydrater från ultraprocessade livsmedel och drycker. Den här typen av kostmönster, i kombination med låg fysisk aktivitet, bidrar till att många bär på överflödigt kroppsfett, särskilt kring magen. Höga insulinnivåer som uppstår av en sådan kost kan med tiden leda till att kroppen blir mindre känslig för insulin – ett tillstånd som kallas insulinresistens. Insulinresistens är ett förstadium till typ 2-diabetes och ökar risken för inflammation i blodkärlen, vilket i sin tur kan bidra till hjärt-kärlsjukdomar.
När blodkärlen påverkas av konstant inflammation blir de sårbara, vilket kan leda till uppbyggnad av plack som ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Att hålla blodsockret stabilt genom att välja långsamma kolhydrater, proteiner och hälsosamma fetter i varje måltid hjälper till att minska dessa risker och stödjer en stabil hälsa.
Tre enkla tips för att balansera ditt blodsocker
1. Välj långsamma kolhydrater och fiberrika livsmedel
Kolhydrater med högt fiberinnehåll, som fullkorn, baljväxter och grönsaker, hjälper till att bromsa blodsockerhöjningen efter måltider. Fiber bidrar till en långsam frisättning av glukos och håller dig mätt längre.
2. Inkludera protein och hälsosamma fetter i varje måltid
Protein och fett påverkar blodsockret mindre än kolhydrater och kan minska hungerkänslor mellan måltiderna. Bra proteinkällor är fisk, kyckling och baljväxter, och hälsosamma fetter hittar du i avokado, olivolja och nötter.
3. Ät regelbundet och undvik småätande
Regelbundna måltider hjälper kroppen att reglera blodsockret och minska insulinpåslagen. Ett schema med tre huvudmål per dag kan ge kroppen en chans att återställa sig och hålla blodsockret stabilt.
Vill du lära dig mer?
Vill du ha praktiska verktyg och strategier för att balansera ditt blodsocker och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vårt 30-dagarsprogram “Minska Midjemått & Sötsug” som startar den 11 november! Klicka på länken för att anmäla dig och ta nästa steg mot en hälsosammare vardag.